Onderzoek en ontwikkeling

Subsidie voor onderzoeken bestaande zorginterventies

Onderzoeksinstellingen en zorginstellingen in Nederland en België kunnen nu subsidie aanvragen voor effectiviteit vergelijken van bestaande zorginterventies die al in gebruik zijn bij een gegeven indicatie, bijvoorbeeld vergelijkingen tussen twee medicijnen, medische therapie versus chirurgie, onderzoeken naar optimale timing van chirurgie, enz. Het onderzoek moet pragmatisch en praktijkgericht zijn en niet commercieel van aard.

Over de subsidie

Er is nu subsidie beschikbaar voor klinische proeven die de effectiviteit vergelijken van bestaande zorginterventies die al in gebruik zijn bij een gegeven indicatie, bijvoorbeeld vergelijkingen tussen twee medicijnen, medische therapie versus chirurgie, onderzoeken naar optimale timing van chirurgie, enz. 

De verschillende behandelingsopties die worden vergeleken in de proeven moet betrekking hebben op behandelingen die vergoed door gezondheidszorgbetalers in België en Nederland, of de potentie hebben dit te worden. Elke proef moet de potentie hebben om resultaat te genereren met een onmiddellijke en belangrijke impact op de efficiëntie van de gezondheidszorgstelsels in België en Nederland.

De call richt zich op vergelijkende effectiviteitsproeven met een duidelijke prijs-kwaliteitverhouding die het potentieel hebben van een rendement op de investering.

Doelgroep

Onderzoeksteams uit België en Nederland kunnen op deze oproep reageren, en moet ondersteund worden door een nationaal coördinatiecentrum in het andere land. 

Voor Nederlandse aanvragers gelden o.a. de onderstaande voorwaarden:

  • De aanvrager moet een onderzoeks- of zorginstelling zijn
  • Ten minste één van de deelnemende instellingen in Nederland moet een niet-academisch ziekenhuis zijn
  • Onderzochte interventies moeten (of kunnen) vergoed worden onder de "Basisgezondheid Zorgwet en / of de pakketten 'Wet langdurige zorg' ('basispakket Zorgverzekeringswet' en 'Wet langdurige zorg ") in Nederland
  • Studies moeten binnen het bereik vallen van het "onderzoek naar efficiëntie in de gezondheidszorg" (DoelmatigheidsOnderzoek) -programma / "Rational Pharmacotherapy" (Goed Gebruik  Geneesmiddelen) programma van ZonMw

Werkgebied

Nederland en België

Subsidie

Voor zowel de begroting als de duur van de voorgestelde proef is geen maximumbedrag gedefinieerd.
Het budget van de proef moet redelijk zijn en evenredig zijn met het werk dat ermee gemoeid is. Een grondige evaluatie van het voorgestelde budget maakt deel uit van de totale beoordelingsprocedure.

Aanvragen

Ga naar de subsidie.

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden