Zorg en welzijn

Subsidies uit Beleidsprogrammering Sociale Zorg provincie Zeeland toegekend

Binnen de Beleidsprogrammering Sociale Zorg verlenen Gedeputeerde Staten (GS) van Zeeland ruim 2.400.000 euro subsidie aan projecten op het gebied van zorg en sociaal beleid. Het gaat om de eerste subsidieronde van dit jaar. Het geld wordt verdeeld over verschillende aanvragers en de subsidiebedragen lopen uiteen van 5.000 tot 221.000 euro.

Beleidsprogrammering Sociale Zorg

De doelstellingen en uitgangspunten van de provinciale Zorgvisie en Sociale Agenda zijn in de Beleidsprogrammering Sociale Zorg vertaald naar tien beleidsprogrammas rond maatschappelijke vraagstukken en themas. De ambities van de Provincie Zeeland op het terrein van zorg en sociaal beleid zijn daarin verwoord en hebben als doel een volwaardige deelname van alle Zeeuwen aan de samenleving.

Het verwezenlijken van deze ambities kan de Provincie niet alleen. Ook andere partijen kunnen dat vaak niet alleen. Daarvoor is onderlinge samenwerking nodig. De Beleidsprogrammering Sociale Zorg (BSZ) helpt deze noodzakelijke samenwerking op gang door subsidiemogelijkheden voor projecten en activiteiten die een bijdrage leveren aan de tien beleidsprogrammas.

Binnen de Beleidsprogrammering Sociale Zorg kunnen verschillende soorten subsidies verleend worden: resultaatsubsidies en stimuleringssubsidies. Alle subsidies moeten passen bij de doelstellingen van één van de BSZ-programmas. Daarnaast geldt voor projecten een aantal specifieke beleidsregels, zoals: voldoende cofinanciering door derden, indien van toepassing overname van financiering na afloop van de projectperiode door derden en een gedegen projectplan en begroting.

Nieuwe Beleidsprogrammering

Per 1 juli geldt een nieuwe Beleidsprogrammering. De nieuwe BSZ heeft in plaats van tien, nog vijf programma's:

  • Leefbaarheid en sociale samenhang (gericht op algemeen beleid)
  • Meedoen en nieuwe kansen (gericht op kwetsbare burgers)
  • Jeugd telt mee (uitvoering van de sociale kant van het integraal jeugdbeleid)
  • Gezond en actief (gericht op preventie)
  • Gezondheidszorg (gericht op gezondheidsvoorzieningen)

Tweede subsidieronde

De Beleidsprogrammering Sociale Zorg kent twee subsidierondes per jaar. In totaal zijn deze ronde 29 aanvragen ingediend. Over het al dan niet toekennen van subsidie en de hoogte van het te verlenen bedrag heeft GS nu een besluit genomen. Aanvragen voor de volgende ronde kunnen ingediend worden tot 1 oktober.