Arbeid en werkgelegenheid

Subsidies voor projecten gericht op verbetering van de leefbaarheid

Wist je dat er subsidies zijn voor projecten die zich richten op de verbetering van de leefbaarheid van een bepaald gebied? Interessant is dat leefbaarheid vrij breed toegepast kan worden. Van sociale initiatieven, werkgelegenheid en duurzaamheid tot culturele projecten en plattelandsontwikkeling. 

Wat kun je gesubsidieerd krijgen via leefbaarheidssubsidies?

Om de kwaliteit van het leven in een bepaald gebied te verbeteren worden er door overheden en fondsen leefbaarheidssubsidies verstrekt.

Het begrip leefbaarheid wordt door subsidieverstrekkers overigens verschillend uitgelegd, waardoor een verschillende soorten projecten tot stand kunnen komen door leefbaarheidssubsidies.

Het kan bijvoorbeeld gaan om initiatieven die georganiseerd worden door bewoners, sociale initiatieven, maar ook om duurzaamheidsprojecten.
Ook voor werkgelegenheidsprojecten, culturele projecten en plattelandsontwikkeling kun je soms via leefbaarheidsubsidies financiële ondersteuning ontvangen.

Activiteiten die via leefbaarheidssubsidies gefinancierd kunnen worden

We hebben een lijstje gemaakt met activiteiten de via leefbaarheidssubsidies gefinancierd kunnen worden.

Interessante subsidies op het gebied van leefbaarheid

Fondswervingonline heeft tientallen subsidies op het gebied van leefbaarheid opgenomen.
Onderstaand een aantal van deze subsidies.

Subsidie voor bewonersinitiatieven
Subsidie voor projecten die de leefbaarheid van een dorp, wijk of straat verbeteren. Aanvragen kunnen worden gedaan door inwoners (particulieren), stichtingen en verenigingen. De maximale bijdrage is € 10.000,- per aanvraag en je kunt de subsidie het hele jaar door aanvragen.

Leefbaarheid waddengebied
Vanaf vandaag is er een nieuwe subsidieoproep voor activiteiten die de vitaliteit en de sociaaleconomische duurzaamheid van lokale gemeenschappen verbeteren, en die bijdragen aan nieuwe netwerken of versterking van bestaande netwerken.

De subsidie bedraagt ten maximaal € 50.000 per aanvraag, waarbij je erop moet letten dat de subsidie niet lager is dan € 5.000, omdat de subsidie anders niet verstrekt wordt.

Verder kunnen we je melden dat deze subsidie onlangs vereenvoudigd is, waardoor het makkelijker moet zijn om deze subsidie aan te vragen.

Belangrijk bij je subsidieaanvraag is o.a. dat de kernkwaliteiten van het Waddengebied niet worden aangetast.

Subsidie voor de ontwikkeling van het buitengebied rondom Gelderse Vallei, Heuvelrug en Kromme Rijnstreek
Ook voor kansrijke ideeën die bijdragen aan de ontwikkeling van het buitengebied rondom Gelderse Vallei, Heuvelrug en Kromme Rijnstreek is subsidie mogelijk. 

Het fonds kan aan bedrijven, instellingen en samenwerkende burgers leningen verstrekken voor activiteiten en projecten op het gebied van bijvoorbeeld energietransitie, nieuwe verdienmodellen natuur en recreatie, verduurzaming en circulaire economie, digitalisering in het landelijk gebied, en ggro & Food innovatie.

Een financiële bijdrage beslaat maximaal 15 % van de financierbare investeringskosten en heeft een omvang van maximaal € 15.000.
Daarnaast kun je bij het fonds een aanvragen indienen voor een lening van minimaal €10.000 en maximaal € 50.000, tegen gunstige voorwaarden.

Subsidie voor stimulering leefbaarheid en economische en duurzame kansen rondom Lelystad Airport
Via deze regeling is er subsidie beschikbaar voor projecten gericht op de stimulering van de leefbaarheid en economische en duurzame kansen op en rondom Lelystad Airport.

De subsidie bedraagt maximaal € 15.000,- waarbij je er op moet letten dat je aanvraag in ieder geval raakvlakken moet hebben met een van de onderstaande thema's: klimaatvriendelijke luchtvaart, grondstofschaarste, omgeving en geluid, duurzame werkgelegenheid, bereikbaarheid of leefbaarheid.

Leefbaarheid Deventer 
Dit fonds verstrekt subsidie aan organisaties en projecten gericht op het bevorderen van de leefbaarheid binnen de gemeente Deventer, het stimuleren van zelfontwikkelinging in de breedste zin of het ondersteunen van lokale, regionale, landelijke en/of internationale goede doelen en/of organisaties.

Subsidie voor het op gang brengen van gestagneerde vastgoed- en gebiedsontwikkelingen 
De subsidie heeft tot doel de leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit van gebieden te verbeteren door probleemsituaties aan te pakken waar sprake is van verpaupering of door het op gang brengen van gestagneerde vastgoed- en gebiedsontwikkelingen op gang te brengen.

Situaties waar de problemen onder andere het gevolg zijn van een dalende en/of veranderende samenstelling van bevolking en huishoudens, alsook probleemsituaties die voorvloeien uit het achterwege blijven van economische impulsen. Uiteindelijk moet de prestatie tot een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit leiden en verbetering van de leefbaarheid door het wegnemen van de negatieve impact op betreffende buurt, wijk of dorp

Subsidie voor lokale initiatieven die de leefbaarheid in de omgeving direct of indirect verbeteren
Subsidie voor lokale initiatieven, die de leefbaarheid in de omgeving direct of indirect verbeteren. De initatiefnemer van dit fonds is een supermarktketen met lokale aanwezigheid.

Duurzame projecten en activiteiten in Natuurgebied de Maashorst én gemeenten Uden, Oss, Landerd en Bernheze
Subsidie voor duurzame projecten en activiteiten in Natuurgebied de Maashorst én gemeenten Uden, Oss, Landerd en Bernheze.

Er kan subsidie worden aangevraagd voor projecten op het gebied van o.a. natuur, water, milieu, landschap, cultuurhistorie, (multifunctionele) land en tuinbouw, toerisme en recreatie en leefbaarheid.

Subsidie om de leefbaarheid van het platteland en de dorpskernen in Flevoland te bevorderen en te behouden
Subsidie voor activiteiten gericht op het bevorderen van de leefbaarheid  van het landelijke gebied in de provincie Flevoland. Je project moet door de bevolking worden gedragen, bij voorkeur vernieuwend zijn en de leefbaarheid van het platteland en de dorpskernen bevorderen of behouden. De subsidie bedraagt minimaal € 10.000 en maximaal € 500.000 per project. 

Duurzame projecten en activiteiten die de Achterhoek versterken
Subsidie voor duurzame projecten en activiteiten die de Achterhoek versterken.

Het fonds stelt subsidie beschikbaar voor duurzame, niet commerciële projecten en activiteiten in de Achterhoek ter bevordering van:

  • Behoud streekidentiteit en streekeigenheid
  • Behoud, versterking en toename van de biodiversiteit
  • Behoud en herstel van cultuurhistorische waarden
  • Behoud en herstel van landschappelijke waarden
  • Bevorderen van agrarische, recreatieve en andere economische activiteiten die bijdragen aan eerder genoemde doelstellingen
  • Bevorderen van de leefbaarheid

Duurzame samenleving, waarin mensen op een regionale en lokale schaal hernieuwbare energie opwekken, biologisch voedsel produceren en toegang hebben tot schoon water
Subsidie voor organisaties en projecten gericht op een duurzame samenleving, waarin mensen op een regionale en lokale schaal hernieuwbare energie opwekken, biologisch voedsel produceren en toegang hebben tot schoon water. Het kan hierbij gaan om voorlichting en advies, maar ook om "impact first" startups, die een oplossing voor deze problemen bieden.

Leefbaarheid in de regio Noordoost Fryslân
Subsidie voor projecten gericht op de leefbaarheid in de regio Noordoost Fryslân, zijnde het grondgebied van de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel en Kollumerland en Nieuwkruisland.

Daarnaast is er subsidie mogelijk voor algemeen nut beogende instellingen op het gebied van levensovertuiging, maatschappelijk werk, volksgezondheid, dierenbescherming, natuur en milieu en landschapsbescherming.

Leefbaarheid in Amsterdam
Subsidie voor Algemeen Nut Beogende Instellingen, waarbij de nadruk ligt op ANBI’s die de leefbaarheid en cultuur van Amsterdam als voornaamste doel hebben. Dit betreft musea, theaters, theatergezelschappen, maatschappelijke instellingen, debatgenootschappen e.d..

Incidenteel wordt er financiële ondersteuning gegeven aan personen die buiten hun eigen schuld of toedoen “tussen de wal en het schip geraakt zijn”. Mensen die onvoldoende zelfredzaam zijn of die geen of niet afdoende eigen middelen hebben om een levenswaardig bestaan te hebben, geen beroep kunnen doen op een wettelijke regeling en niet in aanmerking komen voor alternatieve vormen van ondersteuning.

Subsidie voor voor projecten en initiatieven van vrij­willigers die bijdragen aan de leefbaarheid in kleine kernen en stads­wijken
Subsidie voor voor projecten en initiatieven van vrij­willigers die bijdragen aan de leefbaarheid in kleine kernen en stads­wijken. Je project mag nog geen overheidssteun of subsidie ontvangen en moet geheel door inzet van vrijwilligers worden uitgevoerd.

Subsidie voor projecten die bijdragen aan de leefbaarheid van een wijk, dorp of eiland in Friesland
Subsidie om initiatieven van inwoners in Friesland te ondersteunen. Projecten die bijdragen aan de leefbaarheid van een wijk, dorp of eiland kunnen voor subsidie in aanmerking. Maar ook bijvoorbeeld projecten gericht op kansen voor burgers, sociale innovatie, cultuur, duurzame dorpen, cultuurhistorie en landschap. Subsidie tot maximaal € 35.000 per aanvraag (voor grote maatschappelijke initiatieven).

Subsidie voor voor projecten gericht op de leefbaarheid van het platteland op de Veluwe
Subsidie voor projecten gericht op het bevorderen van de leefbaarheid van het platteland op de Veluwe, het steunen van alle soorten van activiteiten en initiatieven die de samenleving op het platteland ten goede komen zoals sociale en culturele activiteiten en het bestrijden van armoede op het platteland.

Subsidie voor sociale initiatieven op het Caribische deel van het Koninkrijk
Subsidie om sociale initiatieven op het Caribische deel van het Koninkrijk financieel te ondersteunen. Het gaat herbij om een samenwerking tussen een aantal grote Nederlandse fondsen die financiële steun bieden voor lokale initiatieven.