Tweeduizend herintredende vrouwen aan de slag in de regio rond Amsterdam

Circa 2000 herintredende vrouwen gaan in de periode tot en met 2005 aan de slag in de regio zuidelijk Noord-Holland. Dit blijkt uit een convenant dat demissionair staatssecretaris Phoa van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vertegenwoordigers van gemeenten, Centra voor Werk en Inkomen en werkgevers (met name zorginstellingen) uit de regio Amsterdam hebben getekend. Het gaat om de gemeenten Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Purmerend en Zaanstad.

Intentieverklaring herintredende vrouwen

Het convenant is er een uit een reeks en is een regionale uitwerking van de intentieverklaring herintredende vrouwen. In deze intentieverklaring hebben onder meer het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Centrale Organisatie voor Werk en Inkomen en diverse brancheorganisaties afgesproken om in de periode tot en met 2005 in totaal 70.000 herintredende vrouwen aan het werk te krijgen. De intentieverklaring en het convenant passen in de doelstelling van het kabinet om de arbeidsdeelname van vrouwen te verhogen tot 65 procent in 2010.

Convenant

In 2001 werkte 53,4 procent van de vrouwen. De toename moet voor een belangrijk deel komen van de extra instroom van herintreedsters. De betrokken werkgevers hebben toegezegd om bijna 800 vacatures voor herintredende vrouwen beschikbaar te stellen in de periode tot en met 2005.

De gemeenten Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Purmerend en Zaanstad willen ruim 1400 vrouwen via een opleiding of cursus aan het werk krijgen. Met de convenantafspraken worden naar verwachting uiteindelijk ongeveer 2000 vrouwen aan een betaalde baan van meer dan twaalf uur geholpen. De convenantpartijen werken de komende twee maanden in een actieplan uit hoe ze hun doelstellingen gaan behalen.

De organisaties die het convenant hebben ondertekend zijn de gemeenten Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Purmerend en Zaanstad, de Centra voor Werk en Inkomen uit deze gemeenten, de Ondernemerskring Sociale Sector Amsterdam, Verenigde Amstelhuizen, Amsterdam Thuiszorg, CSU Total Care BV, Concern De Weeren, Regionaal Opleidingscentrum van Amsterdam, EVEAN Thuiszorg en het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Zuidelijk Noord-Holland. 

Meer informatie

Subsidies en fondsen voor vrouwen