Maatschappij en samenleving

Vraagtekens bij effectiviteit armoedebeleid

Het is onduidelijk of het pakket aan uiteenlopende maatregelen waarmee het kabinet de armoede wilde bestrijden heeft gewerkt. Het gaat om algemene maatregelen zoals de Zalmsnip en de kinderbijslag en om maatregelen speciaal voor arme huishoudens, zoals bijzondere bijstand. In het armoedebeleid, dat met veel betrokkenheid is opgezet, is weinig samenhang aanwezig. Er is sprake van een oerwoud aan regelingen.

Rapport armoedebestrijding

De doelen en uitgangspunten van het beleid zijn nauwelijks geoperationaliseerd, waardoor de effecten niet goed meetbaar zijn. Misschien had met het geld dat ervoor uitgegeven is meer gedaan kunnen worden voor de ruim 800.000 arme huishoudens in Nederland. Dit staat in het rapport Armoedebestrijding: de financiële ondersteuning, dat de Algemene Rekenkamer publiceerde.

Beleidsprogramma De andere kant van Nederland

Het beleidsprogramma De andere kant van Nederland was bedoeld om armoede en sociale uitsluiting te bestrijden. In dit kader zijn, naast vele beleidsmaatregelen, Armoedemonitors opgezet en Sociale Conferenties gehouden. Het beleid was gericht op mensen die op of rond het sociale minimum leven, zoals veel ouderen, langdurig werklozen, eenoudergezinnen, dak- en thuislozen, etnische minderheden en gehandicapten.

Tot op heden bestond er geen overzicht van de vele maatregelen die zijn ingezet voor de armoedebestrijding. De Algemene Rekenkamer heeft dit overzicht zelf gemaakt. Dit leverde 79 maatregelen op van twee van de vier speerpunten van het beleid, namelijk de inkomensondersteuning en de beperking van de vaste lasten. Hiervan zijn 49 maatregelen onderzocht.

De conclusie van het onderzoek is, dat het verband tussen de diverse maatregelen en verbeteringen in de situatie van arme huishoudens niet aantoonbaar is.

Aanbevelingen algemene rekenkamer

De Algemene Rekenkamer heeft lof voor de betrokkenheid waarmee het beleid is opgezet. Ze beveelt aan om het beleid op een kleiner aantal maatregelen te concentreren. Het gaat er om in samenhang een beeld te krijgen van de resultaten van het beleid voor kwetsbare groepen en individuen. Ook moeten de inspanningen voor onderscheiden doelgroepen zichtbaar worden gemaakt, vooral bij maatregelen die niet specifiek op arme mensen zijn gericht, zoals fiscale aftrekposten voor zieken. 

Meer informatie

Subsidies en fondsen armoede en armoedebestrijding