De aanvraagprocedure

Voor alle Europese oproepen tot het indienen van voorstellen of projecten geleden weer andere voorwaarden. Lees hier meer over de aanvraagprocedure van Europese subsidies en financieringsprogramma's.

Wachten met je aanvraag 

Heb je interesse voor een bepaald programma dan moet je wachten op een oproep of Calls for proposals voor dit programma.
In deze oproep staan o.a. de voorwaarden, de aanvraagprocedure, etc.

Aanvraagprocedure kan uit één of twee fasen bestaan

Soms kun je direct een volledige aanvraag indienen (één fase), maar in sommige gevallen moet je eerst een beknopt voorstel indienen, en mag je pas een volledig voorstel indienen nadat je beknopte voorstel op een shortlist is gekomen (twee fasen).

Of direct een volledige aanvraag kunt indienen, of toch eerst een beknopt voorstel moet indienen, is mede afhankelijk van de technische complexiteit, het beschikbare budget én het verwachte aantal aanvragen.

Voorwaarden

Het is superbelangrijk om voordat je een voorstel indient eerst de voorwaarden door te lezen, zodat je zeker weet dat je aan de voorwaarden voldoet.
Voor elk financieringsprogramma gelden weer andere voorwaarden.

Registreren bij de Europese commissie

Het kan voorkomen dat je pas een voorstel kunt indienen nadat je organisatie zich bij de Europese Commissie heeft geregistreerd.
In de oproep staat of dit voor de desbetreffende oproep verplicht is, en hoe dit verder in zijn werk gaat.

Samen of individueel aanvragen

De meeste Europese financieringsprogramma's zijn bedoeld om samen met partners in de vorm van een samenwerkingsproject aan te vragen.

Maar ook als individuele onderzoeker, groep of organisatie kun je financiering aanvragen, namelijk via Europese Onderzoeksraad (ERC) en via de Marie Skłodowska-Curie-acties (MSCA).

Het indienen van je voorstel

Controleer eerst wanneer je het voorstel moet indienen. Je moet ruim de tijd hebben om je voorstel voor te bereiden en in te dienen.

Het opstellen van een voorstel doe je niet zomaar en kan buitengewoon tijdrovend zijn, onderschat dat niet!

Alle documenten en modellen die je voor een aanvraag nodig hebt kun je vinden in de richtsnoeren bij de oproep.
Volg die richtsnoeren nauwgezet. Wanneer je je niet aan de voorschriften houdt kan de Commissie je voorstel als niet-ontvankelijk afwijzen.

Aanvraag ontvankelijk?

Om in aanmerking te komen moet je aanvraag op tijd zijn ingediend, volledig en beknopt zijn.

Op tijd
Je moet de aanvraag, voor de uiterste datum die in de oproep staat vermeld, online indienen.

Volledig
Alle benodigde formulieren die in de oproep staan moeten zijn ingevuld en de projectbeschrijving en de in de oproep gespecificeerde documenten mogen niet ontbreken.

Beknopt
Zorg dat je aanvraag waar nodig beknopt is, en in ieder geval niet langer dan het maximumaantal bladzijden dat in het aanvraagmodel staat vermeld.

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!
  • Eenvoudige navigatie: Vind moeiteloos je weg door meer dan 4000 regelingen met ons intuïtieve platform.
  • Real-time alerts: Mis nooit meer een kans met onze gepersonaliseerde meldingen.
  • Effectief beheer: Houd subsidies en fondsen overzichtelijk bij met je eigen dashboard.

Word nu lid

Je bent al lid voor slechts € 33,- per maand!