Financiering van sociale ondernemingen

Sociale ondernemingen zijn een beetje een vreemde eend in de bijt, en daarom niet altijd even makkelijk te financieren. Geld verdienen is namelijk niet het ultieme hoofddoel maar een middel om een maatschappelijke impact te creëren. Toch zijn sociale ondernemingen financieel zelfvoorzienend, waarmee ze zich onderscheiden van goede doelen organisaties. In dit artikel lees je wat sociaal ondernemen nu precies is en welke financieringsmogelijkheden er zoals zijn.

Vernieuwende oplossingen voor maatschappelijke oplossingen

Sociale ondernemers willen een vernieuwende oplossing bieden voor maatschappelijke uitdagingen. zonder dat ze afhankelijk zijn van subsidies en donaties. Sociale ondernemingen verdienen dus wel degelijk geld, allen het is niet het hoofddoel. Het hoofddoel van de sociale onderneming is maatschappelijke meerwaarde creëren.

Geen doel doel, geen commercieel bedrijf, wel een verdienmodel

Maatschappelijke ondernemingen bevinden zich tussen de reguliere goede doelen organisaties en commerciële organisaties in. Winst maken mag maar het is niet het hoofddoel. Het hoofddoel is het creëren van maatschappelijke impact.

Financieren van sociale ondernemingen

We hebben alvast drie financieringsmogelijkheden voor sociale ondernemingen op een rijtje gezet.

SI2 Fund
Fonds gericht op early stage en later stage financiering van sociale ondernemingen die zorgen voor een sociale impact. 

Social Impact Ventures
Groeikapitaal voor sociale ondernemingen die een maatschappelijk probleem willen oplossen met een duidelijke, sterke, positieve en meetbare impact op mens of milieu.

Start Foundation
Het financieren van organisaties en projecten die zich richten op betaalde werkgelegenheid voor mensen in een kwetsbare arbeidsmarktpositie en het versterken van de arbeidsmarktpositie van deze doelgroep.

Dossier sociale ondernemingen 

In ons nieuwe dossier over sociale ondernemingen kun je tientallen financieringsmogelijkheden voor sociale ondernemingen vinden.

Ga naar de dossiers