Zorg en welzijn

Belangrijk: Nieuwe subsidie voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties op komst

Voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties zit er een vernieuwing van de subsidieregels aan te komen. In de toekomst zal niet het aantal leden bepalend zijn voor de omvang van de subsidie, maar het bereik, impact de kwaliteit en relevantie van de organisatie. Kortom: tijd om de bakens te verzetten.

Bereik en impact worden bepalend

Wanneer je als patiënten- of gehandicaptenorganisatie niet nadenkt over de impact en het bereik van je organisatie zit je na 2018 in de gevarenzone. Het ledenaantal zal na 2018 namelijk niet meer zaligmakend zijn.

Patiëntenorganisaties krijgen na 2018 namelijk te maken met vernieuwde subsidieregels. Belangrijkste verschil is dat niet langer het aantal leden leidend is, om in aanmerking te komen voor projectsubsidie. In plaats daarvan wordt er gekeken naar de impact die de organisaties voor hun achterban bereiken.

Bereik en impact, vormen samen met ‘aandoeningsoverstijgend’, kwaliteit en relevantie de criteria waaraan voorstellen voor projecten in de toekomst zullen worden getoetst. Hiermee wordt het eerdere criterium van de vouchers, dat was gebaseerd op ledenaantallen, losgelaten.

Toetsing op bereik en impact past in de trend die onder meerdere subsidieverstrekkers en fondsen waar te nemen is.

Het is verstandig om ook richting andere aanvragers meer na te denken over het bereik en de impact van je project, en hieraan in je projectplan aandacht te besteden.

Leden van Fondswervingonline zijn al voorbereid op de toekomstige trend en kunnen online een professioneel projectplan samenstellen.

Eerste subsidieronde naar verwachting in najaar 2018

ZonMw vertaalt het gezamenlijk opgestelde programma naar diverse subsidierondes in de periode 2019-2022. Voor deze rondes zullen eenvoudige, korte en begrijpelijke procedures gelden.

Naar verwachting zal in het najaar 2018 de eerste subsidieronde worden opengesteld.

Aanvragen subsidie nieuwe stijl

Zodra het mogelijk is de subsidie via deze nieuwe methodiek aan te vragen zullen we onze leden hierover informeren.

Tip
Wanneer je al lid bent kun je bij "Mijn interessegebieden" de voor jou interessante interessegebieden aanvinken. Je krijgt dan automatisch een alert bij relevante nieuwe subsidiemogelijkheden!