Internationaal ondernemen en ontwikkelingswerk

Regeling voor vrijwillige terugkeer Afghaanse asielzoekers

Afghanen die vσσr 16 september 2002 in Nederland asiel hebben aangevraagd kunnen in aanmerking komen voor een reintegratiepremie.

Staatssecretaris voor Ontwikkkelingssamenwerking Agnes van Ardenne heeft dinsdag namens Nederland een zogenoemd Memorandum of Understanding tussen drie partijen ondertekend over de terugkeer van hier verblijvende uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers. De twee andere ondertekenaars zijn de Afghaanse minister voor Vluchtelingenzaken Enayatullah Nazari en de vertegenwoordiger ban het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (Unhcr) in de Benelux Jacques Mouchet.

Subsidie

De overeenkomst regelt de vrijwillige terugkeer van Afghanen naar hun land en maakt ook alternatieven voor vrijwillige terugkeer bespreekbaar. Afghanen die vσσr 16 september 2002 in Nederland asiel hebben aangevraagd en die vrijwillig naar Afghanistan willen terugkeren, kunnen naast de gebruikelijke ondersteuning bij terugkeer (een vliegticket en een ondersteuningsbijdrage van maximaal 670 euro per gezin) aanspraak maken op een reintegratiepremie, die kan oplopen tot maximaal US$ 2.000 per gezin.

Fondsen ontwikkelingssamenwerking

De reintegratiepremies worden betaald uit fondsen voor Ontwikkelingssamenwerking. Nederland draagt dit jaar een bedrag van EUR 35 miljoen bij aan het internationale fonds voor de wederopbouw van Afghanistan (ARTF). De Afghaanse overheid gebruikt de middelen uit dit fonds om de eigen begroting te financieringen, waaronder ambtenarensalarissen, de terugkeer van Afghanen, onderwijs en gezondheidszorg.

Nederland is een voorstander van kanalisering van de hulp via het ARTF, omdat op deze wijze de Afghaanse regering zelf verantwoordelijkheid draagt voor de besteding van het geld en het voortouw kan nemen in de wederopbouw en ontwikkeling van het land. Afghanistan zal dit jaar ook humanitaire hulp uit Nederland blijven ontvangen. 

Meer informatie

Fondsen Asielzoekers
Subsidies en fondsen ontwikkelingssamenwerking