Maatschappij en samenleving

Tijdelijke subsidieregeling betere dienstverlening aan bedrijven geopend

Gemeenten, stadsdelen/deelgemeenten of samenwerkingsverbanden kunnen subsidie aanvragen voor het uitvoeren van een doorlichting of verbeterplan die als doelstelling heeft de dienstverlening aan bedrijven te verbeteren. De officiële naam van de regeling is: Tijdelijke regeling stimulering betere dienstverlening aan bedrijven. Voorwaarde is wel dat de kosten moeten worden gemaakt door een of meerdere onafhankelijk adviseurs.

Allen kosten onafhankelijke adviseur

Uitsluitend de kosten van een onafhankelijk adviseur vallen onder het bereik van de voucher. De loonkosten van bijvoorbeeld gemeenteambtenaren vallen daar niet onder. Een onafhankelijk adviseur is niet persoonlijk betrokken bij een gemeente, stadsdelen/deelgemeenten of samenwerkingsverbanden die de aanvraag voor een voucher heeft ingediend. Het verstrekte advies biedt voldoende waarborg van objectiviteit.

Subsidie doorlichting verbetering dienstverlening bedrijven

Aan een gemeente, stadsdeel/deelgemeente of samenwerkingsverband wordt enkel een voucher voor de doorlichting verstrekt indien kosten worden gemaakt door een onafhankelijk adviseur. Indien de doorlichting wordt uitbesteed aan een onafhankelijk adviseur, komen enkel de kosten met betrekking tot de uitvoering van een enquête en de advisering omtrent het verbeterplan (beiden conform het normenkader voor bedrijven) in aanmerking.

De doorlichting wordt uitgevoerd overeenkomstig de handleiding Pilotmeting Normenkader Bedrijven. Een voucher voor een doorlichting heeft betrekking op 50% van de kosten die moeten worden betaald aan een onafhankelijk adviseur en betreft maximaal € 5.000,– (zie voorts de toelichting op artikel 3 van deze regeling). De voucheraanvraag voor de doorlichting dient uiterlijk 1 september 2010 door SenterNovem te zijn ontvangen.

Subsidie verbeterplan dienstverlening aan bedrijven

Het verbeterplan is een logisch vervolg op de resultaten van de doorlichting en bevat acties om de meetresultaten te verbeteren met het uiteindelijke doel te komen tot een betere dienstverlening van gemeente aan bedrijven.

Voor het uitvoeren van een verbeterplan kunnen één of meer vouchers worden verstrekt indien kosten worden gemaakt door een of meerdere onafhankelijk adviseurs. Indien een gemeente ervoor kiest om de uitvoering van een verbeterplan uit te besteden aan diverse onafhankelijke adviseurs, bestaat de mogelijkheid om een aantal vouchers in te dienen (dus één bij elke onafhankelijke adviseur).

Voor het uitvoeren van een verbeterplan kunnen maximaal drie vouchers worden aangevraagd. Een voucher in de zin van dit artikel kan enkel worden afgegeven voor kosten die betrekking hebben op de verbeteracties genoemd in het verbeterplan. Een voucher voor een verbeterplan heeft betrekking op 50% van de kosten die aan een onafhankelijk adviseur moeten worden betaald en betreft maximaal € 15.000,–.

Indien de gemeente de doorlichting zelf heeft uitgevoerd (dus zonder gebruik te maken van de diensten van een onafhankelijk adviseur), heeft de gemeente nog recht op het maximale bedrag van € 15.000,– voor de verstrekking van een voucher voor de uitvoering van een verbeterplan.

Indien aan de gemeente echter een voucher voor de doorlichting is verstrekt, heeft de gemeente voor de uitvoering van een verbeterplan recht op een voucher ter waarde van € 15.000,– minus het bedrag waarvoor een voucher voor de doorlichting is verstrekt (maximaal € 5000,–).

Indien een gemeente voor de doorlichting derhalve een voucher heeft gekregen ter waarde van € 3000,– kan deze gemeente nog in aanmerking komen voor een voucher voor de uitvoering van een verbeterplan van maximaal € 12.000,–.