Kunst, cultuur en media

Binnen één week maximaal 5000 euro subsidie aanvragen voor kunstenaars en culturele instellingen in Amsterdam

Amsterdamse kunstenaars en culturele organisaties, zowel op amateurs als professioneel, kunnen vanaf deze week maximaal 5000 euro subsidie aanvragen voor nieuw te starten projecten die rechtstreeks inspelen op de corona crisis. Je kunt inhoudelijk op de corona crisis inspelen, maar ook door de wijze van presenteren. Meest in het oog springend is de opvallend snelle afhandeling van de subsidieaanvragen. Alle aanvragen worden binnen 5 dagen behandeld!

Professionele kunst, amateurkunst en community art 

De subsidie is bestemd voor nieuwe projecten op het gebied van professionele kunst, amateurkunst en community art die een direct gevolg zijn van, of reageren op, de ‘coronacrisis’, hetzij inhoudelijk hetzij door de wijze van presenteren. Het project mag op het moment van aanvragen nog niet gestart zijn, en heeft een looptijd van maximaal vier maanden.

De subsidie kan worden aangevraagd door rechtspersonen zonder winstoogmerk, zoals bijvoorbeeld stichtingen en verenigingen, die actief zijn op het gebied van professionele kunst of amateurkunst en officieel in Amsterdam gevestigd zijn (statutaire zetel of vestigingsadre).

Ook professionele kunstenaars en amateurkunstenaars die in Amsterdam gevestigd zijn kunnen een aanvraag doen.

Ontvang je al een vierjarige subsidie dan kun je geen aanvraag indienen.

Toetsingscriteria

Aanvragen worden aan de hand van de volgende criteria getoetst:

  • Artistiek-inhoudelijk belang: de inhoud en uitvoering van het project spreekt het beoogde publiek of de beoogde deelnemers voldoende aan en heeft een evidente relatie met de coronatijd
  • Uitvoerbaarheid: het project is financieel en praktisch uitvoerbaar gezien de coronabeperkingen en RIVM richtlijnen
  • Publieksbereik: door de manier van presenteren en onder de aandacht brengen wordt het publiek bereikt of betrokken en gaat er van het werk een verbindende kracht uit voor kunstenaars en publiek

Subsidie

Het aan te vragen bedrag per project bedraagt minimaal € 1.500 en maximaal € 5.000.
Het totale beschikbare budget voor het snelloket is € 300.000 (subsidieplafond). 

Aanvragen

Meer informatie over de regeling

Belangrijk om te weten
Elke woensdag is er ruimte voor tien ingediende aanvragen, daarna sluit het loket.
Aanvraagformulieren kunnen - alleen op woensdag - vanaf stipt 09.00 uur worden ingestuurd. Aanvragen kan tot 17.00 uur, of tot het moment dat de limiet van tien aanvragen bereikt is. Per aanvrager kan maximaal één aanvraag tegelijkertijd via het snelloket worden ingediend. Aanvragen worden binnen vijf werkdagen behandeld. Het project vangt aan binnen dertien weken vanaf het moment van aanvragen.