Subsidie voor kunstenaars, kritische denkers en culturele organisaties in gebieden waar de vrijheid van culturele expressie beperkt wordt

Subsidies, Fondsen, Prijzen
Subsidie voor kunstenaars, kritische denkers en culturele organisaties in gebieden waar de vrijheid van culturele expressie beperkt wordt door conflict, armoede, onderdrukking, marginalisatie of taboes.

Toepassing

Het fonds verleent prijzen aan individuen en organisaties voor hun uitstekende prestaties op het gebied van cultuur en ontwikkeling en geeft als eerste hulp aan cultureel erfgoed beschadigd door de mens of door natuurrampen. Verstrekt daarnaast subsidies op basis van calls.

Prins Claus Prijzen
De Prins Claus Prijzen worden jaarlijks toegekend aan individuen en organisaties in Afrika, Azië , Latijns-Amerika en het Caribisch gebied voor hun uitmuntende prestaties op het gebied van cultuur en ontwikkeling en het positieve effect van hun werk op hun directe omgeving en op cultureel of sociaal gebied.
Het Prins Claus Fonds stelt jaarlijks een Prins Claus Prijs van € 100.000,- en tien Prins Claus Prijzen van € 25.000,- beschikbaar. 

Cultural Emergency Response Programme (CER)
Het Cultural Emergency Response ( CER) programma biedt snelle hulp bij het evacueren, stabiliseren of redden van cultureel erfgoed onder bedreiging van vernietiging of beschadigingen door de mens veroorzaakte rampen , natuurrampen of conflicten.

Subsidies
Het Prins Claus Fonds geeft financiële ondersteuning aan innovatieve en kwalitatieve culturele projecten in gebieden waar ruimte voor culturele expressie, productie en onderzoek beperkt zijn. 
Bij de subsidies werkt het fonds met zogenaamde 'calls'. Gedurende een bepaalde periode kan men inschrijven op een subsidie. Zie de website van het fonds voor eventuele openstaande calls.

Prins Claus Ticket Fund
Het Prins Claus Ticket Fund ondersteunt de cross- culturele uitwisseling van kunstenaars en culturele experts, door het dekken van de reiskosten zoals vlieg- en treintickets. Hte fonds staat het hele jaar door open voor aanvragen en is speciaal bedoeld voor kunstenaars en culturele beoefenaars die in en uit reizen in zogenoemde DAC landen. Accommodatiekosten, visa en transferkosten worden niet vergoed uit dit fonds.