Sponsoring en btw

Als je als organisatie btw-plichtig bent geldt dit ook voor de sponsoringinkomsten. Maar ook als je niet aangemerkt bent als btw-plichtig is de kans groot dat je voor de diensten die je aan sponsors verleent toch btw moet afdragen. Bovendien is het goed om je te realiseren dat je over sponsoring in natura ook verplicht bent om btw af te dragen. In dit artikel helpen we je verder op weg.

Je bent al btw-plichtig

Wanneer je al btw-plichtig bent geldt dit ook voor de eventueel te ontvangen sponsorgelden. Op de factuur voor je sponsor bereken je daarom de btw door aan de sponsor. Je doet dit door het sponsorbedrag met de btw te verhogen. Dat bedrag draag je vervolgens af aan de Belastingdienst. De sponsor kan de aan hem gefactureerde btw meestal weer als voorbelasting aftrekken van zijn inkomsten.

Je bent niet btw-plichtig

Ook wanneer je door de Belastingdienst niet bent aangemerkt als btw-plichtig is de kans groot dat je toch btw moet afdragen over je sponsoringinkomsten.

Dit komt omdat er een tegenprestatie wordt geleverd in ruil voor de sponsoringinkomsten, zoals bijvoorbeeld sponsorborden, reclame, etc.

Sponsoring in natura

Ook bij sponsoring in natura is er veelal een vorm van wederkerigheid. De sponsor levert bij sponsoring in natura goederen of diensten in ruil voor bijvoorbeeld een naamsvermelding of toegang tot een evenement.

Beide partijen moeten elkaar vervolgens in dat geval een factuur sturen, welke tegen elkaar wegvallen, plus de btw. Alleen op deze wijze kan de sponsor de btw verrekenen.

Vrijstelling van btw

Veel verenigingen en stichtingen die zich inzetten op maatschappelijk, cultureel, sportief en sociaal vlak hebben recht op een vrijstelling. Meer informatie over deze vrijstelling van BTW kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden