Maatschappij en samenleving

Fantastische beurs als je impact wilt maken op het gebied van de democratie, inclusiviteit en sociale cohesie

Okay, je bent een jonge professional van nog geen 41 jaar en hebt aantoonbare leiderschapservaring. En je wilt met al jouw capaciteiten eindelijk wel eens échte impact gaan maken met maatschappelijke onderwerpen die er toe doen. Laat dan alles uit je handen vallen en lees snel verder, want via deze beurs kun je samen met negenentwintig andere changemakers gaan werken aan projecten met een grote impact op de democratie en het stimuleren van inclusiviteit en sociale cohesie. Als onderdeel van de beurs ontvang je een stipendium van in totaal € 10.000, uitbetaald in maandelijkse termijnen. Daarnaast ontvang je € 5.000 aan startkapitaal voor de uitvoering van je projectidee en worden als je reist- en verblijfskosten gedekt. Je kunt je aanvraag online indienen, gedurende de aanvraagperiode.

Meewerken aan een echtvaardige samenleving

Je hoeft maar naar de recente Amerikaanse verkiezingen te kijken, of in het binnenland de COVID-19 crisis, om je te realiseren dat democratieën steeds meer gedestabiliseerd worden door populistische en racistische ideologieën, samenzweringsmythes en nepnieuws.

Zo heeft COVID-19 de sociale onrechtvaardigheid verder op de spits gedreven en zet structureel racisme aan tot geweld richting minderheidsgemeenschappen.

Maar hoe ziet een kritische en inclusieve weg naar sociale cohesie eruit, als onze samenlevingen zijn gebouwd op een geschiedenis van structureel onrecht en geweld? Hoe kunnen de uiteenlopende realiteiten van volkeren en gemeenschappen worden gezien en erkend in het proces van de opbouw van rechtvaardige samenlevingen?

En wellicht vooral: hoe kunnen de krachten die aan de huidige polarisatie ten grondslag liggen, op verantwoorde wijze worden aangepakt? Wat vereist en impliceert het opbouwen van vertrouwen in een klimaat van verdeeldheid en apathie?

Dankzij financiële ondersteuning van de subsidieverstrekker kun je samen met negenentwintig andere jonge changemakers uit de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten een jaar lang projecten opzetten om democratische ruimten opnieuw uit te vinden, de sociale cohesie te versterken en banden tussen gemeenschappen te smeden.

Wanneer kun je deze internationale beurs aanvragen

Je kunt deze supertoffe beurs aanvragen als je een jonge professionals bent met aantoonbare leiderschapservaring. Hierbij geldt het criterium dat je in of na 1980 geboren bent en gevestigd in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten.

Je hebt bovendien de visie, toewijding, ervaring en netwerken die nodig zijn om de samenleving vorm te geven.

De aanvragers van dit programma hebben zeer verschillende identiteiten en ideeën en hebben zeer verschillende achtergronden, zoals de politiek, bedrijfsleven, NGO's, kunst, activistisme of een academische achtergrond. Wel delen alle aanvragers de democratische waarden en voelen ze zich verantwoordelijk voor het faciliteren van maatschappelijke verandering.

Je projectvoorstel: impact, samenwerking en publieksbereik

Okay, je bent geïnteresseerd, en wilt meewerken aan maatschappelijke verandering, en wilt een projectvoorstel indienen.

Belangrijk om te weten is dat het project in ieder geval betrekking moet hebben op activiteiten met een grote impact die democratische ruimten opnieuw uitvinden, werken een de opbouw en het voeden van inclusiviteit en sociale cohesie.

Succesvolle projectvoorstellen steunen daarnaast op solide netwerken en zijn gebaseerd op samenwerking en publieksbereik.

Bovendien moet je project gericht zijn op impactresultaten, welomschreven doelgroepen hebben, duidelijke projectbegunstigden en solide meetmethoden voor het meten van de impact.

De uitvoering van je project moet gepaard gaan met verschillende activiteiten, zowel on- als offline. Stof je social media skills dus maar af. Begeleidende activiteiten die plaatsvinden tijdens het plannen en testen van het kernprojectidee kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Campagne voeren via de sociale media
 • Publicaties, waaronder artikelen, podcasts en video's
 • Allerlei soorten evenementen, zowel on- als offline
 • Multimedia installaties en tentoonstellingen

Voorwaarden

Een belangrijke hoofdvereiste waar je niet onderuit komt is het leeftijdscriterium. Je kun je nog zo jong voelen, je moet om voor deze beurs in aanmerking te komen geboren zijn in 1980 of hierna. 

Andere criteria die belangrijk zijn als je deze beurs wilt aanvragen:

 • Minimaal vijf jaar beroeps-/ werkervaring
 • Een uitstekende staat van dienst op het gebied van politieke en/of burgerlijke betrokkenheid, gemeenschapsactivisme of sociaal ondernemerschap
 • Aantoonbare leidinggevende ervaring
 • Een innovatief projectvoorstel
 • Een passie voor het dienen van het algemeen belang
 • Een hoog niveau van emotionele intelligentie
 • Sterke communicatieve vaardigheden, cultureel inzicht en nederigheid

Subsidie

Als onderdeel van het programma ontvang je als Fellow een stipendium van in totaal € 10.000 (uitbetaald in maandelijkse termijnen). Daarnaast ontvang je € 5.000 aan startkapitaal voor de uitvoering van je projectidee.

Daarnaast worden alle opleidingskosten gedekt, evenals in bepaalde mate reis- en verblijfkosten.

Aanvragen

Meer informatie of deze internationale beurs aanvragen