Algemeen

Kans: Europese subsidiemogelijkheden voor non-profit instellingen

Nog lang niet alle non-profit instellingen en ngo's in Nederland zijn bekend met alle Europese subsidiemogelijkheden. Tuurlijk, de aanvraagprocedures zijn vaak ingewikkelder als je gewend bent, en je moet ook opeens gaan samenwerken met partners uit andere landen. Maar andere kant zijn de subsidies vaak substantieel en schept het kansen om je werk breder op te pakken.

Europese subsidies

Europa verstrekt voor een duizelingwekkend bedrag aan subsidies, leningen en beurzen.

Niet gek dus dat Fondswervingonline een nieuw dossier heeft samengesteld over Europese subsidies. In dit dossier vertellen we je over de verschillende mogelijkheden om Europese subsidies en financieringen aan te vragen, hoe je een projectpartner kunt vinden en hoe het aanvraagproces precies in elkaar zit.

Veel organisaties vragen zich af of ze in aanmerking komen voor Europese subsidies, leningen of garanties. We geven je daarom in het dossier over Europese subsidies ook een profiel van veel voorkomende begunstigden én de hierbij behorende financieringsmogelijkheden.

Overigens zijn we net begonnen met ons nieuwe dossier over Europese subsidies. Maar zoals je van ons gewend bent zullen we het de komende tijd verder uitbreiden.

Samenwerken met Europese partners

Bij de meeste Europese subsidies is het een vereiste dat je gaat samenwerken met partners uit andere Europese landen of geassocieerde landen.

Het goede nieuws is dat elke onderneming, onderzoeksinstelling of ngo partner mag worden, dus jij ook.

Voorwaarde is wel dat je organisatie financieel gezond is en beschikt over de kwaliteiten om het project uit te voeren, maar dat lijkt ons logisch.

Je bent trouwens helemaal vrij om een partner te zoeken in andere Europese landen of geassocieerde landen, mocht je zelf over een netwerk beschikken.

Schud je niet zomaar een Europese partner uit je mouw dan hoef je niet in de stress te schieten. Ook zonder netwerk kun je namelijk partners voor je project vinden

Overzicht Europese subsidies en financieringsprogramma's

In ons nieuwe dossier over Europese subsidies geven we bovendien een overzicht van alle Europese subsidie en financieringsprogramma's die worden uitgevoerd via het meerjarige financiële kader ter ondersteuning van het EU-beleid, inclusief bedragen en rechtsgrondslagen.

We zullen deze lijst in de toekomst uitbreiden en vertalen naar concrete mogelijkheden voor Nederlandse stichtingen, verenigingen en NGO's.

Call of proposals

Een wellicht wat nieuwe term voor je, maar mocht je je in de toekomst verder gaan verdiepen in de wondere wereld van de Europese subsidies dan zal deze term nog vaker voorbij komen.

Bij Nederlandse subsidies en fondsen ben je gewend dat je gewoon je aanvraag kan indienen, al dan niet in een bepaalde periode.

Bij Europese subsidies moet je wachten op een oproepen tot het indienen van voorstellen of projecten, waarop je vervolgens kunt reageren.

We gaan in de toekomst niet alle oproepen tot het indienen van voorstellen op Fondswervingonline publiceren, maar we geven je wel een handig overzicht, gerubriceerd maar onderwerp.

De aanvraagprocedure bij Europese subsidies

Voor alle Europese oproepen tot het indienen van voorstellen of projecten geleden weer andere voorwaarden. Lees hier meer over de aanvraagprocedure van Europese subsidies en financieringsprogramma's.

Stay tuned

We zullen in de toekomst meer aandacht gaan besteden aan Europese subsidiemogelijkheden. Stay tuned dus :-)