Natuur, milieu en energie

Laagdrempelige subsidie voor energiebesparing en energieopwekking

Lokale initiatieven op het gebied van energiebesparing en energieopwekking in Zuid-Holland kunnen nu laagdrempelige subsidie aanvragen. Belangrijkste voorwaarde is dat het om een samenwerkingsproject moet gaan van bewoners, bedrijven en/of organisaties gezamenlijk. Je kunt maximaal € 75.000 subsidie aanvragen.

Om wat voor subsidie gaat het

Het gaat om een subsidie voor de planontwikkeling en projectvoorbereiding van een lokaal energie-initiatief gericht op het realiseren van energiebesparing, het opwekken van duurzame warmte of duurzame energie en het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Bij een lokaal energie-initiatief gericht op duurzame warmte kan ook subsidie worden verstrekt voor de realisatie ervan.

Wie kan subsidie aanvragen

Een lokaal energie-initiatief moet altijd bestaand uit meerdere partijen (bewoners, bedrijven en/of organisaties) die gezamenlijk een initiatief van de grond tillen. Minstens een van de participanten moet echter pri-vaatrechtelijk rechtspersoon zijn, deze vraagt de subsidie aan.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen

Er is sprake van een lokaal energie-initiatief binnen de provincie Zuid-Holland waaraan naast aanvrager ten minste 2 andere partijen participeren met inzet van eigen tijd en/of middelen, waarbij:

  • Partijen binnen de provincie actief samenwerken en inwoners adequaat worden betrokken bij het lokaal energie-initiatief
  • Het lokaal energie-initiatief open staat voor iedereen die wil deelnemen
  • Alle deelnemers profijt hebben van de opbrengsten die door realisatie van het lokaal energie-initiatief worden behaald
  • De activiteiten dragen bij aan het verwezenlijken van de provinciale doelstellingen van de energietransitie
  • Het lokaal energie-initiatief is naar het oordeel van Gedeputeerde Staten realistisch en financieel haalbaar

Hoeveel subsidie kun je aanvragen

De hoogte van de subsidie bedraagt 50% van de subsidiabele kosten, tot een maximum van € 75.000,-.
Als de subsidie hierdoor minder dan € 2.500 zou bedragen wordt de subsidie niet verstrekt.

Meer informatie

Ga naar de subsidie