Nieuw fonds voor theater opgericht

Er is een nieuw fonds voor het theater opgericht om het culturele aanbod in de regio te behouden en te versterken. Door aanvullende financiële garanties te geven aan voorstellingen van gezelschappen en producenten kan professioneel grootschalig toneel- en muziektheateraanbod haalbaar blijven voor schouwburgen en theaterzalen in heel Nederland. “Een avondje theater inspireert mensen van jong tot oud. Er dreigt verschraling van het aanbod en dat mag niet gebeuren. Met dit Fonds kunnen we de theaters, de producenten, de acteurs/actrices in gezelschappen én het publiek helpen,”.

Albert Verlinde wil graag dat de voorstellingen van theatergezelschappen en producenten bij iedereen in de buurt blijven komen. “De overheid trekt zich steeds meer terug uit de culturele sector. Daardoor dreigt het reizende gezelschap te verdwijnen en dat mogen we niet laten gebeuren. Met voorstellingen door heel Nederland reizen is erg kostbaar, dus kiezen gezelschappen en producenten er steeds vaker voor om alleen nog maar in de grote steden in de Randstad te gaan staan. Dat is doodzonde. Daarom zet ik samen met vakgenoten dit Fonds op om de voorstellingen in de regio te behouden en te versterken. Mensen willen óók in hun eigen stad en provincie naar het theater.”

Voorwaarden

Als gezelschappen en producenten een beroep op het Nationaal Theater Fonds doen, dan moeten de voorstellingen aan een aantal criteria voldoen:

  • De voorstellingen moeten grootschalig zijn en behoren tot één van de volgende disciplines: opera, operette, concerten, musical, ballet, toneel en muziektheater waarbij minimaal 8 personen op het toneel moeten staan (dit kunnen acteurs en/of orkestleden zijn);
  • De voorstellingen moeten reizend zijn langs theaters in heel Nederland;
  • De voorstellingen moeten al een financiële basis hebben door toegezegde garantiesommen van theaters.

Garantiestelling

Het Nationaal Theater Fonds stelt zich garant voor het allerlaatste stukje financiering van de voorstelling en is bedoeld als ondersteuning van de financiering van de productie, tenminste als de aanvraag daarvoor wordt geselecteerd door een onafhankelijke selectiecommissie en goedgekeurd door het bestuur.

“Het kan net dat laatste zetje zijn voor de theaterdirecteuren om de voorstelling te boeken. Vaak zie je dat gezelschappen en producenten in de onderhandelingen met de theaterdirecteuren net geld te kort komen. Normaal gesproken gaat dan de voorstelling niet door. Met onze garantie kan het publiek wel blijven genieten in het theater.

Met behulp van dit Fonds blijven de lichten in de theaters aan, blijft de diversiteit behouden en blijft het toneeldoek omhoog,” zegt Verlinde.

Meer informatie

Nationaal Theater Fonds