Innovatie en technologie

Subsidie voor aanbieders van zorg en ontwikkelaars van zorginnovaties

Hoewel (e-health) innovaties vaak veelbelovend zijn, lijkt opschaling van deze innovaties tergend langzaam of zelfs niet plaats te vinden. Daarom is er vanaf vandaag subsidie beschikbaar voor het beter en sneller implementeren en opschalen van goede zorginnovaties. Deze subsidieregeling kan financiële ondersteuning bieden bij een implementatie- of opschalingsvraagstuk van een zorgaanbieder of ontwikkelaar van een zorginnovatie. 

Implementatie- of opschalingsvraagstukken van zorgaanbieders en ontwikkelaars zorginnovaties

Deze subsidieregeling biedt financiële ondersteuning bij een implementatie- of opschalingsvraagstuk van een zorgaanbieder of ontwikkelaar van een zorginnovatie.

Met de subsidie kan men een externe coach inhuren. Deze kan adviseren bij de implementatie en opschaling die nodig is om een innovatie verder te brengen in de zorg. Daarbij kan gedacht worden aan de voorbereiding van implementatie studies, het verbinden met proeftuinen, het bepalen van de innovatiestrategie, het navigeren door de wet- en regelgeving, en de opschaling van de innovatie in de zorgpraktijk.

De subsidieverstrekker vermeldt overigens nadrukkelijk dat de adviseur of coach niet ingezet kan worden voor begeleiding bij de technologische innovatie zelf, zeg maar de feitelijke productontwikkeling.

De subsidie kan worden aangevraagd door aanbieders van zorg en/of ondersteuning, zoals gedefinieerd in de Wmo 2015, Zvw, Wlz, Jeugdwet.
Ontwikkelaar van zorginnovatie kunnen de subsidie ook aanvragen, maar moeten dit dan doen in samenwerking met een zorgaanbieder.

Relevante voorwaarden

We hebben de meest relevante voorwaarden voor je op een rijtje gezet.

  • De subsidie is aangevraagd door een in Nederland gevestigde publiekrechtelijke of privaatrechtelijke rechtspersoon
  • De hoofdaanvrager is een zorgaanbieder of de ontwikkelaar van een zorginnovatie in samenwerking met een zorgaanbieder
  • Per hoofdaanvrager mag maximaal één aanvraag per ronde gedaan worden. Pas wanneer het eindverslag van een eerdere aanvraag is ingediend en goedgekeurd door door de subsidieverstrekker kan er een nieuwe aanvraag ingediend worden
  • De looptijd van het project bedraagt maximaal zes maanden
  • De aanvrager is, in het geval dat de aangevraagde subsidie wordt toegekend, verplicht om bij te dragen aan actieve kennisdeling

Subsidie

  • In totaal is er voor deze ronde €200.000,- beschikbaar. Per aanvraag kan maximaal €5.000,- inclusief eventueel verschuldigde btw worden aangevraagd met een maximale looptijd van zes maanden
  • De subsidie mag alleen worden ingezet om de adviesdiensten van de coach te vergoeden. De subsidie mag niet worden gebruikt voor bijvoorbeeld de organisatie van bijeenkomsten of productontwikkelingskosten.
  • Voor de coach geldt een maximaal te vergoeden uurtarief van €125,- inclusief eventueel verschuldigde btw
  • Cofinanciering of een eigen bijdrage is alleen vereist wanneer een coach een hoger tarief hanteert.

Aanvragen

Meer informatie, of beginnen met het aanmaken van een subsidieaanvraag.

Meer subsidies en fondsen voor innovaties in de zorg

Gerelateerde fondsen en subsidies