Natuur, milieu en energie

Subsidie voor landgoederen en natuurterreinen

Ook dit jaar kun je als weer subsidie aanvragen voor projecten op het gebied van agrarisch en particulier beheer van natuur, landschap en cultuurhistorische landschapselementen in Overijssel en Gelderland. In totaal is er € 140.000 subsidie beschikbaar. Je kunt de subsidie aanvragen tot uiterlijk 10 oktober a.s. online aanvragen.

Waarvoor kun je subsidie aanvragen

Je kunt subsidie aanvragen voor projecten op het gebied van agrarisch en particulier beheer van natuur, landschap en cultuurhistorische landschapselementen.
De activiteiten moeten een structurele ontwikkeling en een blijvend effect bewerkstelligen. Het initiatief moet bovendien aansluiten op een aantoonbare behoefte en goed zijn ingebed.

Wie kan deze subsidie aanvragen

De subsidie kan worden aangevraagd door particulieren en rechtspersonen (o.a. besloten vennootschappen, stichtingen en verenigingen, waarbij, in het kader van spreiding in het gebied, nieuwe aanvragers de voorkeur genieten. 

Particuliere aanvragers dienen er rekening mee te houden dat het algemeen nut dient, bijvoorbeeld door openstelling.

Extra kans voor nieuwe aanvragers

Particuliere eigenaren van landgoederen en natuurterreinen, agrarische natuurverenigingen of andere organisaties op het gebied van natuur- en landschapsbeheer kunnen voor deze ondersteuning in aanmerking komen. Nieuwe aanvragers maken daarbij extra kans.

Relevante voorwaarden

We hebben de belangrijkste voorwaarden voor je op een rijtje gezet.

  • De aanvraag dient betrekking te hebben op bovenstaande activiteiten
  • De aanvraag en het projectdoel moet aansluiten bij de doelstellingen van het fonds:
    • Het stimuleren van actief natuur- en landschapsbeheer door particulieren door het beschikbaar stellen van financiële middelen
    • Het bevorderen van praktijkkennis over het beheer en verantwoord gebruik van natuur en landschap
    • Het beheer van de eigen terreinen als goed rentmeester met het oog voor behoud van de biodiversiteit, de cultuurhistorie en verantwoord menselijk gebruik
  • De partijen die betrokken zijn bij het project beschikken over de benodigde kwaliteit en professionaliteit die nodig is voor het bereiken van de doelen
  • Het project moet helder geformuleerd zijn met een helder einde
  • Projecten met een duurzaam resultaat en innovatief karakter, waarvan het beheer lange tijd of blijvend is gewaarborgd genieten de voorkeur

Verdeling 

Het fonds trekt opnieuw 140.000 euro uit voor ondersteuning aan landschapsprojecten in Gelderland en Overijssel.
15.000 euro is bestemd voor projecten in West-Gelderland, de rest van het geld voor Overijssel en het overige deel van Gelderland.

Meer informatie

Meer informatie of deze subsidie direct online aanvragen

Andere subsidies en fondsen op het gebied van natuurbeheer

Natuurlijk zijn er meer subsidies en fondsen op het gebied van natuurbeheer. Onderstaand alvast een overzicht.

Gerelateerde fondsen en subsidies