Internationaal ondernemen en ontwikkelingswerk

Wijn trekt 3 miljoen uit voor bilateraal hulpprogramma wederopbouw Irak

Staatssecretaris van Economische Zaken Joop Wijn trekt 3 miljoen euro op zijn begroting uit voor wederopbouwprojecten in Irak. Hij zei dit vandaag in een toespraak ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het Programma Uitzending Managers (PUM) in de Ridderzaal.

Op korte termijn zal een aantal concrete projecten worden geformuleerd waarbij met steun van de Nederlandse overheid snel expertise van Nederlandse bedrijven kan worden geleverd voor wederopbouwprojecten. Deze publiek-private samenwerkingsprojecten kunnen later uitmonden in grotere projecten en activiteiten, die vervolgens door internationale fondsen als de Verenigde Naties of de Wereldbank, worden opgepakt.

De inzet is dat de Nederlandse bedrijven op deze wijze ook in die fase bij de uitvoering van economische wederopbouwprojecten betrokken kunnen blijven. De projecten zullen worden geconcentreerd in sectoren waarin Nederland sterk is, zoals watermanagement, sanitatie en infrastructuur waaronder havenontwikkeling.

Uitwerking Irak-faciliteit

De uitwerking van de Irak-faciliteit zal via een aanbestedingsprogramma worden geregeld. Binnen enkele maanden moeten concrete projecten kunnen starten. De uitvoering van de Irak-faciliteit zal bij Senter komen te liggen, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken. Bron: Ministerie van Economische Zaken.

Meer informatie

Regelingen Irak
Subsidies en regelingen buitenlandse handel en ontwikkelingswerk