Maatschappij en samenleving

25 Nieuwe subsidies voor zorg en welzijn

We doen dagelijks research naar nieuwe subsidies voor zorg en welzijn, en hebben hierdoor een uniek overzicht met subsidies en fondsen voor zorg en welzijn. In dit artikel verassen we je met vijfentwintig nieuw toegevoegde subsidies en fondsen voor zorg en welzijn. 

Subsidie voor verbeteren (medische)gezondheidszorg

Financieel ondersteunen van projecten gericht op het verbeteren van de (medische)gezondheidszorg en het stimuleren van medisch onderzoek en innovatie en het bieden van humanitaire en ontwikkelingshulp.

Subsidie voor sociale projecten

Financiële ondersteuning van verenigingen, instellingen en organisaties met maatschappelijke, sociale en/of culturele doelen.

Subsidie voor opleidingstrajecten zorg en welzijn

Subsidie voor organisaties op het gebied van zorg en welzijn voor extra opleidingstrajecten op het gebied van nieuwe instroom, met ontslag bedreigde werknemers en opscholing binnen de organisatie. De maximale subsidie per aanvrager is  € 2 miljoen.

Subsidie voor inloophuizen

Ondersteuning en versterking van inloophuizen en initiatieven als inloopcentra, buurtpastoraat, buurtkerken, straatpastoraat en drugspastoraat. Het fonds wil graag een bijdrage leveren aan de continuïteit van de inloophuizen door samen met de inloophuizen een programma te ontwikkelen dat tastbare oplossingen biedt voor het structurele voortbestaan van de sector.

Subsidie voor projecten gericht op mensen die de grip op hun leven dreigen kwijt te raken

Subsidie voor projecten gericht op het verbeteren van integrale (specialistische) zorg en (specialistische) begeleiding voor mensen die grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor het risico aanwezig is dat zij zichzelf of anderen schade berokkenen. Je kunt subsidie aanvragen voor twee type projecten: startsubsidie of subsidie voor de projectuitvoer. De subsidie bedraagt minimaal € 20.000 per aanvraag voor een startsubsidie en maximaal €100.000 voor een uitvoeringssubsidie.

Subsidie projecten oogzorg

Subsidie voor opleiding, preventie, genezing en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van oogzorg in Nederland en daarbuiten. De subsidie bedraagt naar verwachting meer dan € 500.000 per jaar.

Subsidie voor maatschappij vernieuwende projecten

Financieel ondersteunen van maatschappij vernieuwende initiatieven en projecten gericht op het lenigen van menselijke nood. Jaarlijks is er ca. € 35.000 beschikbaar.

Subsidie experimenteren met maatschappelijke diensttijd voor jongeren

Subsidie voor organisaties die een maatschappelijk doel nastreven om te experimenteren met maatschappelijke diensttijd voor jongeren. De subsidie die aangevraagd kan worden bedraagt minimaal € 100.000,- en maximaal € 1.000.000,- per subsidieaanvraag. 

Subsidie voor gezonde, vitale en inclusieve wijken door gemeenten, zorgaanbieders en/of woningcorporaties

Subsidie voor het ontwikkelen van nieuwe denkrichtingen, strategische visies of ontwerpvoorstellen voor gezonde, vitale en inclusieve wijken door gemeenten, zorgaanbieders en/of woningcorporaties, samen met ontwerpers. De projectvoorstellen richten zich op nieuwe woonvormen, toegankelijke wijken, zorg voor elkaar of nieuwe financiële modellen.

Subsidie inzet vrijwilligers bij humanitaire hulpprojecten

Via deze call van de EU is er subsidie beschikbaar voor projecten gericht op de inzet van senior en junior vrijwilligers bij humanitaire hulpprojecten die gericht zijn op vermindering van het risico op rampen, paraatheid en LRRD in derde landen op basis van door lokale gemeenschappen vastgestelde behoeften en communicatieactiviteiten in overeenstemming met het communicatieplan van het EU- vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp.

Subsidie voor projecten die de stad Rotterdam en omgeving mooier en sterker maken

Financiële ondersteuning van projecten die de stad Rotterdam en omgeving mooier en sterker maken. Het fonds richt zich hierbij o.a. op cultureel en maatschappelijk ondernemen, maatschappelijke functies bedrijfsmatig exploiteren, toekomstperspectief voor jongeren en impactvolle wijkinitiatieven gericht op het welzijn van de bewoners.

Subsidie voor projecten gericht op een betere zorg voor kinderen in ziekenhuizen en medische instellingen in Nederland

Financiële ondersteuning van projecten gericht op een betere zorg voor kinderen in ziekenhuizen en medische instellingen in Nederland. Het moet hierbij gaan om projecten die niet vanuit de normale middelen van het ziekenhuis of de gezondheidszorg gefinancierd kunnen worden. 

Subsidie voor projecten gericht op mensen die onvoldoende mogelijkheden krijgen om deel te nemen aan de samenleving

Financiële ondersteuning van projecten die kansen bieden aan mensen die onvoldoende mogelijkheden krijgen om deel te nemen aan de samenleving. Belangrijke kernwaarden hierbij zijn: zorgplicht, sociale participatie, vertrouwen en eigenaarschap.

Subsidie voor projecten gericht op jong volwassenen in de leerleeftijd

Financiële ondersteuning van projecten over de hele wereld, gericht op kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het kan hierbij ook gaan om jongvolwassenen in de leerleeftijd. Je project moet bij voorkeur een blijvende verandering tot stand brengen. 

Subsidie onderzoeksprojecten diabetes

Subsidie om onderzoekers te stimuleren om vernieuwende, baanbrekende en risicovolle oplossingsrichtingen met potentieel grote klinische impact te testen en zo oplossingen aan te dragen om diabetes type 2 te stoppen. Per project met een looptijd van maximaal 12 maanden kan er maximaal €100.000 worden aangevraagd. 

Subsidie voor projecten die impact hebben op de maatschappij

Financiële ondersteuning van projecten die impact maken op de maatschappij. De focus ligt hierbij op drie maatschappelijke thema’s: onderwijs, sociale innovatie en een leefbare samenleving.

Investeringen in innovatieve, inspirerende medische technologie en dienstverlening

Het fonds heeft twee hoofdthema’s op basis waarvan deelnemingen worden bekeken en beoordeeld, namelijk ‘Kwaliteit van Leven’ en ‘Kwaliteit van Zorg’. Investeringsbedragen zijn in de range van minimaal € 250.000,-

Subsidie voor maatschappelijke organisaties

Financiële ondersteuning van organisaties en projecten op het gebied van maatschappelijke ontwikkeling en welzijn, kunst, cultuur, theater, media, onderwijs, wetenschap, jeugd- en ouderenzorg en kerk en religie.

Subsidie voor research en ontwikkeling op het gebied van de medische wetenschappen

Financiële ondersteuning van organisaties en projecten op het gebied van zorg en welzijn, onderzoek en ontwikkeling, restauraties van historische gebouwen, natuur en milieu en cultuur.

Subsidie voor algemeen nut beogende instellingen, o.a. op het gebied van zorg en welzijn

Financiële ondersteuning van algemeen nut beogende organisaties en projecten, zoals goede doelen, zorg en welzijn, natuur en milieu en wetenschappelijk onderzoek. Het fonds doet soms significante bijdragen van rond de € 10.000, maar doorgaans liggen de donaties tussen de € 1.000 en € 7.000,-.

Subsidie voor ten projecten behoeve van mensen met een verstandelijke beperking

Financiële ondersteuning voor (innovatieve) projecten ten behoeve van mensen met een verstandelijke beperking. De voorkeur gaat uit naar  omvangrijke projecten die het verschil kunnen maken in het leven van mensen met een beperking.

Leningen voor initiatieven op het gebied van leefbaarheid, zorg en energie

Dit fonds verstrekt leningen voor initiatieven op het gebied van leefbaarheid, zorg en energie. Het Fonds staat open voor bedrijven, overheden, instellingen en organisaties zoals stichtingen en coöperaties. In totaal is € 25 miljoen beschikbaar voor ondersteuning van projecten.

Subsidie voor projecten binnen het gezondheidsdomein

Subsidie om innovatie in het sport-, beweeg- en gezondheidsdomein in de grensregio te stimuleren en verder op de kaart te zetten. Focus ligt op lopen en fietsen.

Subsidie voor experimentele lokale projecten voor gepast vervoer van mensen met verward gedrag

Subsidie voor lokale, experimentele projecten voor gepast vervoer van mensen met verward gedrag. De subsidie die aangevraagd kan worden bedraagt maximaal €200.000,- per project en heeft een looptijd van maximaal 21 maanden,.

Subsidie om collecties in musea toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking

Geldbedrag van €10.000,- vrij te besteden aan het toegankelijk maken van de collectie van musea voor de blinde en slechtziende bezoeker.

Subsidie voor projecten gericht op kinderen in de derde wereld

Financiële ondersteuning van projecten gericht op kinderen in de derde wereld waarbij de aandacht vooral uitgaat naar onderwijs en gezondheidszorg. De ontvangen subsidiebedragen variëren van € 1.000 tot circa € 12.000,-.

Nog 646 subsidies en fondsen voor zorg en welzijn

Wist je trouwens dat we dagelijks research doen naar nieuwe subsidiemogelijkheden voor zorg en welzijn?

Vrijwel dagelijks komen er nieuwe subsidies en fondsen bij voor organisaties en projecten op het gebied van zorg en welzijn.

Hier kun je het meest actuele overzicht met subsidies en fondsen voor zorg en welzijn vinden.

Gerelateerde fondsen en subsidies