Hoe vind je de juiste subsidie voor jouw project?

Je weet nu wat subsidies zijn en waarom ze belangrijk kunnen zijn voor jouw project. Maar hoe vind je nu de subsidie die het beste bij jouw project past? In dit artikel duiken we dieper in op het onderzoek naar de juiste subsidies en fondsen.

Waar begin je?

Je zoektocht naar de juiste subsidie begint bij Fondswervingonline.

Met meer dan 2000+ actuele regelingen biedt Fondswervingonline het meest uitgebreide overzicht van subsidies en fondsen voor non-profit instellingen en maatschappelijke organisaties.

Het startpunt voor je selectie is hier te vinden.

Het belang van de juiste match

Voordat je enthousiast allerlei subsidies gaat aanvragen, is het belangrijk om eerst te kijken naar de match tussen jouw project en de potentiële subsidieverstrekker.

Hieronder enkele cruciale punten om in overweging te nemen:

Missie en visie

Zorg ervoor dat de missie en visie van de subsidieverstrekker nauw aansluiten bij die van jouw project. Een goede match op dit vlak vergroot je kansen op een succesvolle aanvraag aanzienlijk.

Werkgebied

Let op het werkgebied van de subsidieverstrekker. Als jouw project nationaal is en de verstrekker alleen lokaal opereert, is de kans op een match klein.

Activiteiten

Verdiep je in de soorten activiteiten die de subsidieverstrekker financiert. Zorg dat jouw project hierbij aansluit.

Budget en soorten subsidies

Weet wat je nodig hebt en of dit aansluit bij het budget van de subsidieverstrekker. Fondswervingonline biedt een handig overzicht van de verschillende soorten subsidies en hun budgetten.

De juiste aanvrager en aanvraagperiodes

Sommige subsidies zijn specifiek bedoeld voor bepaalde rechtsvormen of samenwerkingsverbanden. Timing is ook essentieel; zorg dat je weet wanneer je moet aanvragen.

Hoe filter je de juiste subsidies?

Nu je weet waar je op moet letten bij het kiezen van een subsidie, kun je gebruik maken van de uitgebreide filtermogelijkheden op Fondswervingonline om de juiste match te vinden.

De workflow: Van zoeken naar aanvragen

Stap 1: Doe grondig onderzoek

Neem de tijd om grondig onderzoek te doen naar de regelingen die relevant zijn voor je project. Fondswervingonline is hierbij je go-to bron.

Stap 2: Maak een shortlist

Kies 5-10 verstrekkers die echt bij jou passen en sla deze op als favoriet in je Fondswervingonline dashboard.

Zo creëer je een ”persoonlijk adressenboek” van relevante regelingen.

Stap 3: Verdiep je verder

Nu je een shortlist hebt, is het tijd om je verder te verdiepen in deze regelingen. Lees alle voorwaarden en criteria zorgvuldig door.

Stap 4: Schrijf een top-notch aanvraag

Gebruik de tools en stappenplannen van Fondswervingonline om een sterke aanvraag te schrijven.

De valkuil van te specifiek zoeken

Een van de meest gemaakte fouten bij het zoeken naar subsidies is het te specifiek zoeken. Dit komt vaak voort uit een soort 'beroepsdeformatie'. Als je bijvoorbeeld een dierenasiel runt, is de neiging groot om alleen te zoeken op het trefwoord “dierenasiel”. Maar dit is een gemiste kans!

Waarom je breder moet denken

  1. Subsidieverstrekkers hebben vaak bredere doelstellingen: Ze zijn vaak gebonden aan beleidsplannen en statuten, waardoor hun doelstellingen breder zijn dan je zou denken.
  2. Vertaal je activiteit naar een bredere toepassing: Als je een korfbalvereniging runt, denk dan niet alleen aan “sport:, maar ook aan “maatschappij en samenleving'”

Hoe pak je het aan?

  1. Begin met brede filters: Gebruik eerst alleen brede selecties zoals “Interessegebied”, “Organisatietype”, “Werkingsgebied”, en “Budget”.
  2. Investeer tijd in research: Dit is wellicht het meest tijdrovende deel, maar ook het belangrijkste. Neem de tijd om je project te vertalen naar bredere doelstellingen en maak van daaruit een brede selectie.
  3. Maak een shortlist: Markeer de regelingen die je interessant lijken als favoriet. Ga vervolgens vanuit je menu "Favorieten" alles nog eens door en schift verder, tot je een lijst overhoudt van regelingen die echt een match kunnen zijn.

Wat je vooral niet moet doen

  • Niet gericht aanvragen: Het versturen van dezelfde aanvraag naar tientallen verstrekkers zonder je te verdiepen in hun specifieke criteria is een veelgemaakte fout. Focus liever op een beperkt aantal goed passende regelingen.
  • Te specifiek zoeken: Zoals eerder besproken, kan te specifiek zoeken je kansen op het vinden van een passende subsidie aanzienlijk verminderen. Denk breder en overweeg overlappende interessegebieden.
  • Te snel kiezen: Neem de tijd om alle opties grondig te overwegen. Een overhaaste beslissing kan je later duur komen te staan.
  • Onvolledige informatie: Zorg dat je alle details kent voordat je een keuze maakt. Een onvolledig beeld kan leiden tot verkeerde beslissingen en gemiste kansen.

Jaap's reflectie

Het vinden van de juiste subsidie is meer dan alleen een snelle zoekopdracht en een aanvraag indienen. Het vereist een zorgvuldige afweging en een goede match tussen jouw project en de subsidieverstrekker. Neem de tijd om dit goed te doen; het kan het verschil maken tussen een afgewezen en een toegekende aanvraag.

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden